A-kassa Alfa

På dagens arbetsmarknad så är det allt fler som byter jobb och bransch flera gånger under en och samma karriär. För vissa branscher så finns det ingen a-kassa som stämmer in och då är det tur att det finns en a-kassa som heter Alfakassan. Denna a-kassa är alltså helt oberoende av bransch och anledningen till detta är att de styrande i vårt land beslutat att det skall finnas möjlighet för alla att gå med i en a-kassa.

Hur många medlemmar har då denna a-kassa? Svaret är att det 2011 fanns 78 883 medlemmar i denna a-kassa. Går man tillbaka ett par år så hade kassan 77 528 medlemmar 2009 och 73 523 medlemmar 2010.  2011 så tillkom alltså cirka 5000 nya medlemmar. Det spelar ingen roll om man är anställd eller företagare, både och kan gå med i denna a-kassa. Att gå med i en a-kassa är ungefär som att teckna en försäkring, och en försäkring har ju alltid en premie. När det kommer till a-kassor så brukar man tala om "avgifter" istället för premier. Dessa avgifter kan skilja väldigt mycket beroende på vilken kassa det gäller. Avgiften kan vara allt från 85 kr per månad (Finans- och försäkringsbranschens a-kassa) till 444 kr per månad (Musikernas a-kassa). Alfakassan ligger lite över medelavgiften då den kostar 297 kr per månad. 

Vad får man då för denna avgift? Jo man får en en arbetslöshetsförsäkring som kan försäkra brutto-lönen upp till 18 700 kr. Nu är det inte så fint att man att man kan få 18 700 kr från a-kassan om förlorat jobbet. Det man kan få är 80 % av 18 700 kr. Det blir 14 960 kr per månad. Från detta belopp dras sedan skatt. Så beroende på vilken kommunal-skatt man har så blir ersättningen mellan 10000 - 11000 kr per månad. Tjänar man över a-kassans tak på 18 700 kr så behöver man bygga på a-kassans ersättning med en inkomstförsäkring som gör att man istället skall kunna få 80 % av sin verkliga lön. Inkomstförsäkringen är inte direkt gratis den heller utan utan man får räkna med ett par extra hundralappar per månad för detta komplement. Premien för denna försäkring beror helt enkelt på vilken lön man har. Ju högre lön - desto högre premie.

Det som är viktigt att tänka på när det gäller Alfakassan (och alla andra a-kassor också för den delen) är att man måste ha varit medlem i 12 månader för att kunan få full ersättning. Det håller alltså inte att avvakta tills man väl blivit av med jobbet för att sedan gå med i a-kassan, och därmed förvänta sig ersättning.

14 dec 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)