Att välja och skapa en passepartout

En passepartout lyfter inte bara motivet och skapar ett blickfång till din bild. Den kompenserar också många gånger för den beskärda bildens specialanpassade mått till den redan inhandlade standardramen. Oavsett om fotografierna är tryckta på fotopapper eller kapaskiva använder såväl den professionella fotografen som den fotointresserade amatörer med fördel en passepartout. Undantaget är de bilder som trycks på canvasduk. En traditionell canvastavla hängs utan passepartout direkt på väggen, med eller utan ytterligare ram.

 

Speciell passepartoutkartong går att inhandlade i välsorterade konst- och fotobutiker. Det är viktigt att kartongen är syrafri för att undvika att kemiska processer ger upphov till skador på konstverket. Även om kartongen ofta säljs i tjocklekar från 1 mm rekommenderas att inte välja en kartong under 1,4 mm. Detta för att undvika att bilden riskerar att komma i direktkontakt med glasskivan i ramen. På så vis skyddas bilden mot förtidigt åldrande. Om passepartoutkartongen är i tunnaste laget är ett tips att lägga två eller fler kartonger ovanpå varandra. Detta garanterar att ditt foto omges av den luftyta som ett hållbart konstverk behöver.

 

Har man inte köpt en redan färdigskuren passepartout går det enkelt att beskära själv. Det är vanligt att passepartouten har en bredd på 5 cm som standard, men det står fotografen fritt att välja sina egna mått. Det är en god investering att satsa på en bättre skärare för att undvika fransiga eller vågiga kanter. En stabil linjal vägleder skäraren under beskärningsarbetet. Ett bra underlag är ett måste för att inte skada bilden eller det underliggande bordet. En rutad gummimatta kommer här väl till pass. En fotovänlig tejp håller bilden på rätt position inom passepartouten medan den monteras i den glasförsedda ramen.

30 jul 2015

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)