Grafiker a-kassa

Precis som i alla andra yrken så bör man som grafiker trygga inkomsten genom att gå med i en a-kassa. För många kanske detta känns främmande eftersom det inte varslats på flera år på den aktuella arbetsplatsen och företaget verkar gå bra eftersom det redovisar vinster, nyanställer och så vidare. Men faktum kvarstår, inget i vårt samhälle är säkert och Sverige som land är starkt beroende av övriga omvärlden och världen.

grafiker a-kassa

Sverige är faktiskt ett så kallat export-land, och därför så påverkar de svenska företaget och jobben starkt om det bli lågkonjunkturer med en mindre efterfrågan, i länder dit svenska företag exporterar.

 

Så om man jobbar som grafiker så är det därför smart att säkra upp den lön man har, så att man har möjlighet att i lugn och ro hitta ett nytt jobb om man skulle ha ouren att bli uppsagd. Detta gör man enklast genom att gå med i GS a-kassa. Detta är nämligen den a-kassa som vänder sig till grafiker samt de som som jobbar inom träindustri. Denna och alla andra a-kassor försäkrar lönen upp till 18 700 kr (innan skatt), men däremot så får man inte 18 700 kr utan a-kassan tar istället och gångar 18 700 kr med 0,8, och sedan gör man ett skatteavdrag. Kvar blir mellan 10 000 kr - 11 000 kr. Detta är förutsatt att man har en lön på exakt 18 700 kr, tjänar man mindre så får man naturligtvis ännu mindre i ersättning. Tjänar man man mer än 18 700 kr så får man ändå inte mer i ersättning eftersom just 18 700 kr är ett så kallat inkomsttak. Har man en lön som överstiger 18 700 kr och vill få 80 % av sin lön i ersätttning så måste man istället komplettera a-kassan med en inkomstförsäkring. Denna inkomstförsäkring kan man få antingen genom GS fackförbund eller genom att vända sig till ett privat bolag som erbjuder just inkomstförsäkring.

Det som är viktigt att tänka på är att det är en så kallad kvalifikationstid på 12 månader som innebär att man måste vara medlem i 12 månader innan man kan få ersättning från både a-kassa och även inkomstförsäkring. Man kan få en mindre ersättning på ungefär 3 000 kr per månad efter 6 månader, men för att få full ersättning från a-akssan så krävs alltså 12 månaders medlemskap.

För att gå med i GS a-kassa så gör man enklast i att ta direkt kontakt med a-kassan. Då hjälper personalen på a-kassan dig med ansökningen.

29 nov 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)