Köp båt via annonser på internet

Snart är våren här och många havsälskare kommer att vilja satsa sina pengar på en ny båt. Oavsett om du ska köpa en segelbåt eller en motorbåt är det vettigt att fundera på en hel del saker innan du skrider till verket. En båt är en stor investering och det är många saker som ska klaffa. Dessutom är något som sjösäkerhet något som man inte får kompromissa med. Innan du köper en båt borde du titta på följande saker.

Många väljer att köpa båt på köp och sälj sajter på internet, och det går ofta bra om man vet vad man köper. Men du bör kolla in flera annonser, det finns en hel del att gå igenom. Man kan även använda sig av en båtmäklare eller båtförmedlare. De brukar arbeta på liknande sätt som fastighetsmäklare. De fungerar som ett ombud mellan köpare och säljare och är någon man kan ställa frågor till. Normalt sätt betalar säljaren båtmäklarens provision -inte köparen, precis som i vanliga fastighetsaffärer. Men båtmäklaren har en skyldighet gentemot både köpare och säljare i varje affär. En båtmäklare kan hjälpa till med annonser och sådana administrativa uppgifter.

Man kan även anlita en båtmäklare eller båtfömedlare om man själv ska sälja en båt, men det är förstås inte gratis. Som säljare betalar du som tidigare nämnt provision. Men är du inte van vid att köp och sälja större saker kan det vara skönt att få hjälp med mycket av det administrativa. Om du känner dig säker på kan du själv sälja din båt genom annons på nätet via köp och sälj sajter. Det finns sajter där det är gratis att annonser och det kan vara bra eftersom du inte behöver betala något för din annons.

Men om vi utgår ifrån att du ska köpa en båt på egen hand, utan båtmäklare eller båtförmedlare bör du först tänka på vilken typ av båt du ska köp, och vad det den båten har för underhållskrav. Alla som köper båt vet förhoppningsvis om att det är mycket jobb med en båt och att olika båttyper kräver olika saker av en ägare. Det gäller att ordentligt läsa in sig på vad de olika båtmodellerna kräver av dig.

Det är också viktigt du vet vilken typ av båtplats du har att tillgå innan du köper din båt. Båtplats är ibland svårt att få och olika båtklubbar har olika regler för vilka båtar de tillåter i sin klubb. Detta är något som du bör kolla upp innan ditt båtköp.

När du har en båt som du vill köpa är det dags att lägga ett bud och då startar förhandlingssituationen. Du vill ju ha din båt till ett rimligt pris. Ofta får köparen också lägga en handpenning motsvarande 10 procent av båtens värde. Det är också vanligt att den handpenningen fungerar som deposition under tiden man får provköra och besiktiga båten. Att besiktiga båten är ett måste innan köp för att säkerställa att båten är säker och sjöduglig. Köparen ansvarar ofta för besiktningen och för att se till att båten är i det skick som säljaren hävdar.

När du tillsammans med köpare har kommit fram till en summa för båten är det dags att skriva avtal. Där finns det standardavtal som går att finna på nätet. Men här är också en situation då det kan vara lägga att anlita professionell hjälp i form av en båtmäklare eller båtförmedlare. Det är viktigt att avtalet är korrekt skrivet för att undvika framtida konflikter

1 apr 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)