Mönsterdjupet på sommardäck är viktigt att ha koll på

mönsterdjup sommardäck

Tillhör du dem dem som nyligen bytt till sommardäck på bilen? Du glömde väl inte att kontrollera mönsterdjupet på sommardäcken innan bytet?

Mönsterdjupet på sommardäck är en säkerhetsfaktor

I takt med att däcken används så slits de på så vis att mönsterdjupet minskar. Det är helt normalt men man bör då och då kontrollera att mönsterdjupet inte slitits för mycket eftersom för dåligt mönsterdjup minskar däcken greppförmåga och ökar risken för att få vattenplaning vid blött väglag. Att ha för dåligt mönsterdjup är helt enkelt en säkerhetsfaktor och inget man bör tumma på.

Vad säger lagen om mönsterdjup på sommardäck?

Tillräckligt mönsterdjup anses såpass viktigt att det är lagstadgat. Minsta tillåtna mönterdjup är 1,6 millimeter. 1,6 millimeter är inte mycket och en allmän rekommendation är att man inte bör köra med sommardäck som har mindre mönsterdjup än 3 millimeter. Nya sommardäck brukar ha ett mönsterdjup på omkring 9 millimeter. Har man sommardäck som inte uppnär kravet på minst 1,6 millimeters mönsterdjup så är bötesbeloppet 1200 kr om man blir stoppad i en kontroll. Byter man däck hos en däckverkstad så brukar även de göra en snabb kontroll av mönsterdjupet och reagera om mönsterdjupet är för dåligt.

Mönsterdjup-kontroll

Man bör regelbundet kontrollera mönsterdjupet för att försäkra sig om att det är tillräckligt. Detta kan man göra med en så kallad mönsterdjups-mätare altenativt med något annat man har till hands, exempelvis en linjal eller femkrona. När man kollar mönsterdjup på bildäck är det mycket viktigt att kolla samtliga däck samt flera olika ställen på respektive däck eftersom de i regel slits olika beroende på om de sitter fram eller bak.

Så är di osäker på om mönsterdjupet på dina sommardäck håller måttet så är det lika bra att ta tag i detta och gå till bilen och kontrollera omgående!

19 maj 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)