När är det dags för bilbesiktning?

Som bilägare har man en del förpliktelser. En av dessa är att bilen måste besiktas enligt lag. Om det berör dig för tillfället hänger dock på ett par faktorer. Läs vidare så förklarar vi hur det fungerar.

Om bilen är ny behöver du ej besikta

Lagen säger att nya bilar skall besiktas senast tre år från att den nya bilen tagits i bruk. Detta innebär att om du köper en ny bil så kan du vänta tills bilen rullat maximalt tre år innan du behöver boka bilbesiktning. Det är dock smart att lägga in en påminnelse i kalendern om detta eller din lokala besiktningsstation skicka en påminnelse till dig när det börjar bli dags – så att du inte glömmer detta vilket annars kan vara lätt.

Efter den första bilbesiktningen av din nya bil så gäller sedan en tidsram på två år innan nästa besiktning skall ske.

Äldre bilar skall besiktas varje år

Glöm inte att besikta bilenOm din bil är äldre än enligt ovan så säger lagen att bilbesiktning skall ske varje år. Det som avgör när på året som bilen skall besiktas är registeringsnumrets slutsiffra. Om bilen är påställd och besiktning inte skett inom en månad efter det att bilen skall vara besiktad så blir det körförbud på bilen. Men oroa dig inte du bör hinna, man har nämligen 6 månader på sig att fixa med besiktningen.

Exempel: Om ditt registeringsnummer slutar på ”9” så har du tiden mellan September och till och med Januari på dig att besikta och den första Februari infaller körförbudet.

Slarva inte med besiktningen

Syftet med att besikta bilen är att alla bilar som rullar på våra vägar skall vara så säkra som möjligt, både för föraren och för medtrafikanterna. Så slarva inte med detta, obesiktade bilar leder till trafikfara och innebär dryga böter.

Enligt statistik från Bilprovningen så är de vanligaste anmärkningarna Fel på positionslyktorna, Fel på strålkastarna vid halvljus samt Fel på fel på parkeringsbromsen. Är du osäker på om bilen klarar besiktningen så kan det därför vara smart att kolla dessa delar lite extra innan du åker till besiktningen.

Hitta bilbesiktning

När det börjar bli dags att boka besiktning så gäller det först att hitta en bilbesiktning. Eftersom det nu finns fler aktörer än bara statliga Bilprovningen så kan det ta en del tid att söka genom alla aktörers webbsidor för att hitta den närmaste bilbesiktningen. Därför kan vi tipsa om portalen hitta-bilbesiktning.se. Där finns samtliga besiktningsstationer oavsett aktör samlade på ett och samma ställe. Det är bara att söka på län och din ort så kommer di hitta en bilbesiktning i närheten.

Här kan du se tidsplan på när bilen ska besiktas baserat på regnr.

18 maj 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)