Vad betyder däckmärkningen?

Har du någonsin funderat över vad tecknen på bildäckens sida betyder? Efter att ha läst dena artikel behöver du inte fundera mer. Observera att denna artikel inte gäller EUs däckmärkning, som du kan läsa om här.

Däckmärkningar

däckmärkningSom du ser på bilden här till höger, som får fungera som exempel, så har detta däck märkningen 225/55R17 97W samt en pil åt vänster.

225 anger bredden på däcket i mm, dvs 225 mm eller 22,5 cm.

55 anger att däckets sidovägg är 55% av däckets bredd vilket kallas sektionsbredd. Bra att veta är att ju större sektionsbredden är desto bättre grepp får man i kurvor vilket dock medför en mer obekväm körning.

R anger att däcket är ett så kallat Radialdäck, vilket de flesta däck är nuförtiden. Vad innebär då Radialdäck? Radialdäck innebär att däckets trådarn löper rätvinkligt gentemot däckets fälg, ner under slitbanan för att sedan gå upp igen på andra sidan.

17 anger bildäckets inre diameter i tum. Däcket i detta exempel har alltså en diameter på 17 tum och det är samma sak som diametern på fälgen.

97 visar vilket värde i belastningsindex som däcket har. I detta fallet 97 som innebär att däcket kan som mest belastas med 730 kg vid fullt lufttryck.

W visar vilket värde däcket har i hastighetsindex. I detta exempel har allltså däcket W viket betyder att däcket får högs användas vid en hastighet på 270 km/timme.

Pilen till vänster anger vilken rullriktning däcket bör ha.

Tillverkningsmärkningar

tillverkningsinformationDet finns ytterligare däckmärkningar. Om man tittar på exemplet så ser man DOT BP M2 P711 4008 som anger uppgifter om tillverkningen av däcket.

DOT betyder Department of Transportation vilket innebär att däcken är tillverkade i USA.

BP anger vilken fabrik däcken tillverkats i (vet dock ej vad just BP står för).

M2 är en kod som anger däckdimesionerna.

P711 är en valfri däckkod.

4008 anger i tur och ordning vilken vecka och år som däcket tillverkats. Detta däck tillverkades alltså vecka 40, året 2008.

Vintermärkning

3 peaks mountain snow flakevinterdäcksmärkningVinterdäck har särskilda märkningar enligt bilderna till höger. M+S anger att det är ett vinterdäck enligt EUs standard. Berget med en snöflinga i (3 Peaks Mountain Snow Flake) anger att det är ett däck särskilt anpassat för vinterväglag samt att det genomgått tester för just vinterväglag. Har däcket båda dessa symboler kan alltså med stor sannolikhet utgå från att det är ett vinterdäck som fungerar bra även i vårt kalla klimat.

22 sep 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)