En bild kan säga mycket

Gråskalan

Svartvitt åsyftar något som utgörs av färgerna svart och vitt, samt den däremellan liggande gråskalan. Termen används ofta om film och foto, i motsats till färgfilm och färgfotografi. I fotograferingens början så kunde man bara framställa färger i framkallningen utan bara skillnaden mellan ljus och mörker Det är fascinerande med svartvita foton det blir väldigt uttrycksfulla. Idag används det svartvita fotot mest som ett konstnärligt uttryck. Det är väldigt mäktigt med svartvitt foto.

Att redigera en bild

Det är fullt möjligt att framställa en svartvit bild från ett färgfoto. Du kan även göra de förändringarna i Windows eget bildvisningsprogram. Det finns många olika fotoredigeringsprogram i gratisversioner på nätet att ladda hem. I dessa program kan du själv bestämma hur din bild ska se ut och själv brukar jag ofta experimentera med mina bilder och förvandla dem till svartvita bilder. Det finns några inställningar som du kan använda dig av när du framställer ett svartvitt foto. Du kan välja skärpa och kontrast och du kan välja tempratur på fotot. Att färga din svartvita bild med en ton av sepia gör att din svartvita bild blir varm i tonerna. Det här är en smaksak som kan göra olika uttryck för din bild och det är roligt att prova sig fram. Man lär sig hela tiden nya saker.

Använd dina bilder

Du kan med fördel redan när du tar bilden välja att ta den med svartvit inställning på din kamera om den är digital. Det vanligaste idag är att vi använder digital fotoutrustning i annat fall så måste vi välja om vi vill ta färgfoto eller svartvita bilder. Konstfoto kanske låter pretentiöst men det blir väldigt effektfullt att ta bilder i svartvitt. Du kan lätt tillverka fina bilder att hänga upp på väggen och du kan sammanställa fina fotoböcker hos www.ifolor.se som kommer att imponera på dina vänner och bekanta. Och varför inte ge bort en fotoalmanacka i present med bara svartvita bilder som du själv har tagit. Det är uppskattade presenter som dessutom blir extra exklusiva när de är tagna i svartvitt. Det blir ett helt annat uttryck med den svartvita bilden. När du fotograferat och vill framkalla dina bilder så väljer du ut vilka fotofiler som du vill ha och skickar sedan in dessa över nätet och inom några dagar så har du bilderna i din brevlåda. Samma sak kan du göra med fotoboken som dock kräver lite mer tanke från din sida. Men det blir väldigt proffsigt resultat.

5 apr 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)