Skillnaden mellan bolån och privatlån

Att få mycket pengar på bankkontot handlar inte bara om att få stora inkomster. Det gäller även att dra ner på utgifterna. Ett sätt är att jämföra lånevillkor noggrant innan man tar ett lån. För att få lägsta räntan bör man alltid försöka ta ett bolån. Detta även om pengarna ska gå till annat än till boendet. Man kanske redan har ett lån på boendet som går att utöka.

Har man inte möjligheten till det är privatlån det nästbästa.

Hur man tar ett privatlån och vad man ska tänka på när man tecknar ett sådant går att läsa på på www.privatlan.nu/.

De tre största skillnaderna mellan ett bolån och ett privatlån är följande:

 

  1.      Storleken

Den första stora skillnaden är storleken på lånet. Ett privatlån erbjuds upp till 350.000kr. Det minsta beloppet som går att låna brukar vara mellan 5-15.000. Detta ska jämföras ett bolån där det knappt finns någon högre gräns. Vill man låna 8 miljoner till ett hus så är det fullt möjligt. Detta förutsatt att huset är värderat till detta eller mer förstås. För det är huset man har som trygghet.

 

  1.      Tryggheten

Ett privatlån går att låna utan att man har någon annan trygghet än en relativt bra inkomst. Man kan låna till vad som helst och detta är alltså inte något som banken bryr sig om. Däremot vill de veta att man har möjligheten att betala tillbaka pengarna vilket de räknar ut genom att se personens inkomst och eventuellt övriga lån.  Det är detta som kallas att man tar ett lån utan säkerhet, vilket går att läsa mer om här.

När det gäller bolån så är huset själva tryggheten. I detta fall har man alltså tryggheten i det man lånar istället för i kommande inkomster.

 

  1.      Räntan

Generellt kan man säga att ju mindre trygghet man erbjuder banken desto högre ränta. Detta gäller även när man jämför bolån med privatlån. Ett hus finns alltid kvar vilket är en mycket stabil säkerhet. Det gör att bolån är det lån som ger absolut lägst ränta. När det gäller privatlån är säkerheten personens inkomst. Men denna kan förändras med tiden till betydligt mindre. Det gör att räntan är högre för dessa lån än bolånen. Vanligtvis får man betala minst det dubbla i räntekostnader för ett privatlån än för ett bolån.

8 jan 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)