Väder

Regn

Att ta bilder i regn kan vara väldigt intressant. Det kan bli fina effekter och färgerna blir ofta djupa och lite dova med regent som ridå. Man kanske ska tänka lite på att inte fotografera i regn om det kraftig nederbörd. Det blir inte så bra bilder om det är för grått och regnigt men lite duggregn och framför allt solregn är väldigt intressant fotoväder. Under solregn kan du få till jättefina reflexer och ljusbrytningar och färgerna blir här väldigt förstärkta. Att ta en bild med regndroppar på ett blad kan bli väldigt effektfullt. Att fånga en regnbåge är ofta ett önskemotiv för många fotografer. Ofta så ska man ta bilder under en lång tid när man har förmånen att hitta en regnbåge för den är hela tiden föränderlig beroende på hur ljuset bryter igenom. Här det bara att experimentera.

Sol

Det viktigaste för hur vi uppfattar ljuset som faller på ett motiv är ljuskällans styrka, färg och storlek - och den absolut vanligaste källan till ljus på jorden är stor som en ärta. Ju större en ljuskälla är i förhållande till sitt motiv, desto mjukare uppfattar vi den. Solen må vara gigantisk som himlakropp betraktat, men som ljuskälla? Det är lika bra att klara av det på en gång: du kommer troligen aldrig jobba med en hårdare ljuskälla än direkt solljus. Välj gärna en tidig timme på dagen för din fotografering en solig om du vill ha mjukare ljus. Och sent på dagen är det också mjukare ljus. Mitt på dagen har du kanske en riktig utmaning för att få en bra bild. Det är kul med mycket ljus men det kan också vara krävande för att få en jämn och fin bild. Det finns ofta lite inställningar du kan göra på din digitala kamera. Ett bra förslag är att läsa kamerans instruktionsbok ordentligt så att du vet hur du ska göra inställningarna.

Bilder

Nu har du kanske provat på att ta bilder i både soligt och regnigt väder. Då är det dags att göra något med dina bilder. Först och främst ska du gå igenom de bilder du tagit och se om det behövs någon retuschering och justering av bilderna. När du är nöjd och bestämt dig för att bilderna är bra så kan du skicka bilderna på framkallning via nätet och få tillbaka papperskopior på några dagar i brevlådan. Eller så sammanställer du en foto kalender av ifolor.se med blandat regn och solbilder. Det kan bli effektfullt och fint. Låt fantasin flöda och bli riktigt bra på väderbilder.

11 jun 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)